آشنایی با صندوق های سرمایه گذاری

صندوق سرمایه گذاری چیست ؟

 
ساده ترین تعریف سرمایه‌گذاری، خرید کالایی می باشد که در زمان حال نیازی به آن نمی باشد و در آینده با فروش آن سودی حاصل خواهد شد. این سرمایه گذاری  ممکن است ملک، خودرو، طلا، سهام، اشیاء قیمتی و… باشد. سرمایه گذاری در حالت کلی به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم دسته بندی می شود. در سرمایه‌گذاری مستقیم، سرمایه‌گذار مستقیماً وارد بازار می‌شود و به خرید و فروش سهام در بازارسرمایه می پردازد. که این فرآیند نیازمند داشتن دانش و تجربه کافی و البته صرف زمان برای بررسی بازار می باشد.

صندوق های سرمایه گذاری متناسب چه افرادی می باشد ؟

به سادگی می توان متوجه شد که تمامی افراد، دانش و تجربه کافی به منظور فعالیت در بازار سرمایه را ندارند. از سوی دیگر، ممکن است افرادی با دانش کافی وجود داشته باشند اما به دلیل محدودیت زمانی امکان فعالیت در بازارسرمایه نداشته باشند. این افراد می‌توانند از سبدگردان‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس سرمایه‌گذاری کنند. این واسطه‌های مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارند و مجوزهای لازم را اخذ کرده‌اند. صندوق های سرمایه گذاری کارگزاری بانک رفاه با استفاده از تیم‌های تخصصی که مرتباً‌ بازار را پایش کرده و سهام سودآور را شناسایی می‌کنند. صندوق‌های سرمایه گذاری، با سرمایه ای که از طرف سرمایه‌گذاران در اختیار دارند، سبد‌های متنوعی را تشکیل داده و در ازای آن از سرمایه‌گذاران کارمزد دریافت می‌کنند.

انواع صندق های سرمایه گذاری

صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک (معمولاً کلمه مشترک برای اختصار حذف می‌شود) انواع مختلفی دارند که در این بخش آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت

این نوع صندوق ‌ها بین ۷۰% تا ۹۰% از دارایی‌های خود را در گواهی سپرده بانکی  ،اوراق مشارکت، سپرده بانکی، و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌کنند. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت باقی‌مانده دارایی‌های صندوق نیز به اختیار و تصمیم مدیر صندوق (تا سقف ۱۰%) در بورس سرمایه گذاری می‌شود. اگر بدنبال  ریسک نیستید. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت بهترین صندوقی که می‌توانید برای سرمایه گذاری انتخاب کنید.

صندوق سرمایه گذاری نگین رفاه

آشنایی با صندوق سهامی نگین رفاه

صندوق سرمایه گذاری نگین رفاه

آشنایی با صندوق سهامی نگین رفاه

 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام

صندوق‌های سهام به صندوق‌هایی گفته می‌شوند که بر اساس شرایط درج شده در اساسنامه و امیدنامه خود حداقل ۷۰ درصد از دارایی‌های صندوق در بازار سهام و مابقی در دارایی‌ها با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌شود. صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام در مقابل با صندوق‌های با درآمد ثابت ریسک این نوع صندوق ها زیاد می باشد ولی از طرفی احتمال کسب بازدهی بالاتر در این نوع صندوق ها نیز بالاتر است.

صندوق سرمایه گذاری گنجینه رفاه

آشنایی با صندوق سهامی گنجینه رفاه

صندوق سرمایه گذاری گنجینه رفاه

آشنایی با صندوق سهامی گنجینه رفاه

 

صندوق سرمایه گذاری توسعه اعتماد رفاه

صندوق سرمایه گذاری توسعه اعتماد رفاه

 

صندوق‌ سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی 

 
 

صندوق های سرمایه گذاری مختلط
صندوق سرمایه گذاری مختلط را می توان حد وسطی از دو صندوق دیگر دانست، این صندوق باید نیمی از سرمایه های خود را در بازار سهام و نیمی دیگر را در بازار اوراق بدهی سرمایه گذاری کند، دربیشتر مواقع به صورت 40 و 60 در این بازارها سرمایه گذاری می کنند.  صندوق های سرمایه گذاری مختلط به لحاظ ریسک و میزان بازدهی، صندوق سرمایه گذاری مختلط حد وسط دو صندوق دیگر است.

صندوق تضمین اصل سرمایه

صندوق تضمین سرمایه از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک است که حفظ سرمایه اصلی را در شرایط مختلف بازار(به ویژه در شرایط نزولی بازار)، تضمین کرده و در دوره صعود بازار هم امکان کسب سود را فراهم می‌سازد. در واقع، مدیران این صندوق‌ها تلاش می‌کنند تا در روندهای نزولی بازار، خسارت وارده به اصل سرمایه را با سازوکاری مناسب، جبران کنند. از طرفی در دوره‌هایی که بازار در حال رشد است، از این رشد در جهت کسب سود بیشتر استفاده می‌کنند.

صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا

خرید سکه و طلا همواره یکی از گزینه های سرمایه گذاری به شمار می رود؛ اما خرید و فروش طلا و سکه با ریسک ها و مخاطراتی همراه بوده و هست. هزینه زیاد اجرت ساخت طلا، ريسک گم شدن و دزدیده شدن از جمله دلایلی است که این بازار را با ریسک و همراه می کند. ریسک هایی که ذکر شد باعث شد تا صندوق های سرمایه گذاری طلا بوجود بیاید و در بازار سرمایه مورد داد و ستد قرار بگیرد. ... (جهت مشاهده ادامه مطلب کلیک کنید)
 

صندوق‌های شاخصی

صندوق‌های شاخصی با هدف پیروی از یک شاخص مبنا ایجاد می‌شوند. این صندوق ها در تلاش هستند تا پرتفوی خود را مشابه آن شاخص تشکیل دهند. به همین دلیل می‌توان گفت که نوساناتی شبیه به آن شاخص خواهند داشت. این شاخص می‌تواند شاخص کل بورس یا یکی دیگر از شاخص‌های بازار سرمایه باشد. این صندوق‌ها از ریسک مدیریت بسیار کم برخوردار هستند و هزینه‌های مدیریتی آنان کم است.
 

صندوق سرمایه گذاری اهرمی

صندوق‌ های سرمایه گذاری اهرمی اولین صندوق‌هایی هستند که به صورت همزمان از دو روش صدور و ابطال و قابل معامله در بورس‌، برای سرمایه گذاری و انتقال مالکیت واحدهای سرمایه گذاری استفاده می‌کنند.
صندوق های سرمایه گذاری اهرمی نسل جدیدی از صندوق های سهامی می باشند که با هدف طراحی ابزارهای جدید مالی در بازار عرضه شدند.صندوق اهرمی هم ثبات صندوق های با درآمد ثابت را دارد و هم جذابیت و ریسک صندوق های سهامی را.
این صندوق ها دارای اهرم بوده و با خرید هر واحد از آن‌ها، مدیر صندوق می تواند اعتباری معادل دریافت نماید و اقدام به خرید بیشتر سهام کند. این مسئله مهمترین تفاوت صندوق های اهرمی با سایر صندوق های سرمایه گذاری بازار سرمایه است.
 

صندوق‌های نیکوکاری

صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری متفاوت ترین نوع سرمایه گذاری در بازارهای مالی می باشد زیرا سرمایه گذاری در این بازارها با هدف مشارکت در امور خیریه صورت می گیرد و سرمایه گذار هدفی جز انتفاع سود را دنبال میکند؛ صندوق های نیکوکاری نوعی از صندوق های سرمایه‌گذاری مشترک هستند. این صندوق ها با هدف تخصیص سود حاصل از سرمایه‌گذاری جمعی به کارهای خیر شکل گرفته‌اند. عمده دارایی های پایه این صندوق ها صرف سرمایه‌گذاری در سهام و اوراق با درامد ثابت می‌شود. سود حاصل از این سرمایه‌گذاری صرف امور خیری که در امیدنامه صندوق مشخص شده‌اند میگردد.
 

صندوق‌های بازارگردانی

صندوق‌های بازارگردانی برای دور کردن بازار سرمایه از نوسانات شدید به وجود آمده‌اند تا سهام را متعادل نگه دارند تا مانع از ایجاد صف خرید و فروش شوند و در عین حال ارزش سهام را به ارزش ذاتی آن نزدیک تر کنند. بنابراین صف‌های خرید و فروش بی‌مورد از بین می‌روند و به روان شدن معاملات کمک می‌کنند که در نتیجه آن، قدرت نقدشوندگی سهام بالا می‌رود و از دست کاری قیمت سهام توسط برخی سودجویان بازار جلوگیری می‌شود.
هدف این صندوق جمع کردن سرمایۀ سرمایه‌گذاران حقوقی و خرید و فروش اوراق بهادار در چارچوب آن اوراق و مطابق با امیدنامه است.
 

صندوق صندوق‌ها

در این صندوق ها به‌جای سرمایه‌گذاری در سهام، در ترکیبی از صندوق‌های سهامی، درآمد ثابت و صندوق‌های ETF سرمایه‌گذاری می‌کنند. به بیان ساده تر خرید واحدهای یک صندوق سرمایه‌گذاری در صندوق، همانند سرمایه‌گذاری در چند صندوق در یک زمان است ، امکان کسب بازدهی مناسب را نیز برای سرمایه‌گذار فراهم می‌کند.
 

صندوق‌های تامین مالی

یکی از روش های سرمایه گذاری در بازار سرمایه، مشارکت در صندوق های تامین مالی است. همان طور که از نام آن مشخص است، این نوع صندوق ها برای کمک به تامین مالی سرمایه مورد نیاز بسیاری از پروژه ها ایجاد شده اند. هر صندوق تامین مالی توسط ارکان صندوق، تاسیس و مدیریت می شود که شاکله و اعضای آن مورد تایید سازمان بورس اوراق بهادار هستند.
 

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF چیست؟

صندوق ETF، صندوقی است که خرید و فروش واحدهای آن از طریق سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ها امکان پذیر است. به عبارت دیگر،صندوق‌ های ETF مانند سهام شرکت‌ها هستند. این صندوق ها با نماد مربوط به خود در تابلوی معاملاتی مانند معامله سهام عادی، قابل خرید و فروش هستند.
 

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق

  • سادگی: اگر شما یک صندوق سرمایه‌گذاری را با گذشته و پشتبانه خوب شناسایی کنید، از آن پس شما نقش کوچکی برای بازی کردن دارید؛ در واقع اجازه می‌دهید کارهای سنگین را مدیران صندوق برای‌تان انجام دهند.
  • مدیریت حرفه‌ای: مدیران و کارشناسان صندوق تصمیمات روزانه به منظور خرید و فروش اوراق بهادار را انجام می‌دهند. تصمیماتی که مبتنی بر اهداف صندوق است. به طور مثال صندوقی با هدف رشد زیاد نیاز دارد سهامی خریداری کند که بازدهی بیش از شاخص بورس داشته باشد و مدیران صندوق با درآمد ثابت به دنبال بیش‌ترین بازدهی با کمترین ریسک هستند.
  • متناسب با هر توان مالی: برای خرید واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری معمولا با رقم‌های بسیار کم می‌توان اقدام کرد. در صورتی که سرمایه‌گذاری در بسیاری از موارد دیگر نیازمند سرمایه اولیه بیش‌تری است.
  • نقدشوندگی: در مقابل با بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های دیگر از جمله اتومبیل، ملک و ... خرید و فروش واحدهای صندوق بسیار ساده است.
  • تنوع: تنوع بخشی یکی از اصول مهم سرمایه گذاری می باشد . اگر یک شرکت ارزش خود را از دست بدهد و شما تمام پول خود را در آن سرمایه‌گذاری کرده باشید، شما ثروت خود را از دست خواهید داد. اما اگر یک شرکت از سبد شرکت‌هایی که شما سهام آن‌ها را دارید ارزش خود را از دست بدهد، کاهش سرمایه شما می‌تواند از طریق رشد در ارزش سهام سایر شرکت‌های موجود در سبد جبران شود. صندوق‌های سرمایه‌گذاری وظیفه رصد بازار و انتخاب مناسب‌ترین سبد را دارند و به دلیل حجم بالای سرمایه‌ی تحت مدیریت‌شان محدودیتی در انتخاب تعداد سهام و سایر ابزارها ندارند.
 

منظور از ارزش خالص دارایی (NAV) چیست؟

هر شرکتی که در بورس به‌عنوان سهام، معامله می‌شود و همچنین صندوق‌های مالی، ارزش خالص دارایی دارد، به طور مخفف بنام NAV می‌شناسیم . داده‌های NAV در بورس به فعالان بازار کمک می‌کند تا بررسی بهتری نسبت به تحلیل بنیادی سهم‌ها داشته باشند. NAV مخفف کلمه Net Asset Value به معنای ارزش خالص دارایی است، در واقع نشان‌دهنده کل ارزش خالص دارایی‌های صندوق سرمایه‌گذاری می‌باشد.(جهت مشاهده ادامه مطلب کلیک کنید)

صندوق های سرمايه گذاری از چه ارکانی تشکیل می‌شوند؟

هر صندوق ارکان مشخصی دارد که هر کدام در تشکیل و اداره آن، نقش مشخصی دارند. از جمله ارکان صندوق سرمایه گذاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • حسابرس صندوق
  • مدیرسرمایه گذاری
  • مدیرصندوق
  • متولی صندوق
  • کارگزار صندوق
  • مدیر ثبت
 مقایسه عملکرد صندوق های سرمایه گذاری