فرآیند انتقال سهام متوفیان به وراث

انتقال الکترونیکی سهام متوفی
 
 
​​
آنچه در این صفحه می‌خوانید:
 

 


 

 

 

 

آخرین اخبار انتقال سهام متوفیان


مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی گفت: با الکترونیکی شدن فرآیند انتقال سهام متوفیان به وراث (بجز سهام عدالت) فرآیند‌ها سرعت بیشتری می‌گیرد.

به گزارش روابط عمومی سپرده گذاری مرکزی به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، محمد باغستانی گفت: یکی از خدماتی که شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به تمامی فعالان بازار سرمایه ارائه می‌دهد بحث انتقال سهام متوفی است که تمامی پرتفوی سهامداری آنها غیر سهام عدالت را می‌توانند به ورثه منتقل کنند این پروسه از سال‌های قبل از طریق دفاتر پیشخوان انجام می‌شود، اما عملا بعد از تشکیل پرونده در دفتر پیشخوان و ارسال مدارک به دلیل نقص مدارک یا ایجاد ارتباط با مشتریان و پست کردن این مدارک به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی پروسه خیلی طولانی می‌شود بعد از اتفاق مبارکی که برای سهام عدالت در سال گذشته رخ داد تصمیم گرفتیم این اتفاق را برای تمامی سهامی که در بازار سرمایه مورد معامله قرار می‌گیرند و قرار است به وراث منتقل شود را به صورت کاملا الکترونیکی (بجز سهام عدالت) انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی گفت: بر این اساس وراثی که سجامی هستند به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه می‌کنند و تمام مدارک را در منزل بارگزاری می‌کنند و بقیه پروسه به شکل کاملا الکترونیکی انجام می‌شود یکی از مزایای این طرح ارتباط مستقیم با شرکت سپرده‌گذاری مرکزی است. تخمینی که زده شده در روش قدیمی حدود ۲۰ روز انتقال سهام زمان می‌برد که امیدوارم با این اتفاق الکترونیکی شدن کمتر از ۲ روز انتقال را انجام دهیم.
وی در ادامه گفت: ۱۵ آبان به شکل رسمی از سامانه رونمایی شد و تمامی ذی‌نفعان که نیاز دارند سهم‌الارث خود را دریافت و تقسیم کنند می‌توانند به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان مراجعه مدارک را بارگزاری و پس از آن پرسه کاملا الکترونیکی انجام می‌شود و این فرآیند فعلا به شکل رایگان ارائه می‌شود.

مزیت ها

در ادامه هم محمود حسنلو، معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه هم گفت: از ۱۵ آبان‌ماه انتقال سهام متوفیان به وراث الکترونیکی (بجز سهام عدالت) شد که مهم‌ترین مزیت‌های ارائه این خدمت برخط بودن آن است که کاربران به صورت ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته در هر جایی که هستند با دسترسی به سامانه ddn می‌توانند درخواست خود را برای انتقال و ثبت مدارک برای ما ارسال کنند فرآیندی که در گذشته از طریق مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت انجام می‌شود.
این مقام مسئول در ادامه می‌گوید: بعد از برخط بود که مهم‌ترین ویژگی این خدمت است کاهش هزینه‌های مالی و صرفه جویی زمان کاربران که ابعاد مختلفی دارد دیگر ویژگی مهم الکترونیکی شدن این خدمت محسوب می‌شود.
او اظهار کرد: نکته بعدی این که تمام وراث می‌توانند به صورت لحظه‌ای از طریق سامانه ddn وضعیت پرونده خود را رهگیری کنند که قبلا اصلا امکان پذیر نبود و مدارک از طریق پیک برای سپرده‌گذاری مرکزی ارسال می‌شود و خوب ارتباط مستقیمی اصلا وجود نداشت. وجود محیط تعاملی با کارشناسان مربوطه جهت رفع کسری‌ها به طور مثال کسری مدارک از دیگر مزایای الکترونیکی شدن این فرآیند به شما می‌رود فرآیندی که در گذشته بسیار زمان‌بر بود.
این مقام مسئول می‌گوید: اکنون براساس الکترونیکی شدن فرآیند انتقال سهام متوفیان به وراث (بجز سهام عدالت) باتوجه به این که درخواست‌ها بروز به دست سپرده‌گذاری مرکزی می‌رسد فرآیند‌ها سرعت بیشتری می‌گیرد به طور مثال در روش قدیمی حدود ۲۰ روز انتقال سهام زمان می‌برد که با این اتفاق الکترونیکی شدن کمتر از ۲ روز انتقال انجام می‌گیرد.
گفتنی است، الکترونیکی شدن انتقال سهام متوفیان به وراث (بجز سهام عدالت) علاوه بر کاهش در هزینه و صرفه جویی در زمان سرعت رسیدگی را هم افزایش می‌دهد فرآیندی که به گفته مسئولان فعلا رایگان خواهد بود.


 

فرایند انتقال اوراق بهادار به وراث 


​1- مراجعه به اداره ثبت احوال و أخذ گواهی فوت

2- پیگیری و أخذ گواهی حصروراثت از مرجع قضایی صالح

3- اطلاع از وضعیت دارایی (پرتفو) متوفی از طریق میزخدمت الکترونیک

ارائه وضعیت دارایی متوفی به صورت غیر حضوری تنها با مراجعه احد از ورثه که سجامی است به میز خدمت الکترونیک درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس https://ddn.csdiran.ir صورت می‌پذیرد.متقاضی دریافت وضعیت دارایی متوفی، در قسمت درخواست‌ها، درخواست مشاهده دارایی ‌های متوفی را انتخاب نموده، سپس کدملی و تاریخ تولد متوفی را درج، تصویر مدارک را بارگذاری و درخواست خود را ثبت می نماید؛ متعاقباً با کد رهگیری درخواست خود را از لیست درخواست‌ها پیگیری و در صورتیکه متوفی دارایی داشته باشد، وضعیت دارایی را مشاهده می‌نماید.توجه:وضعیت دارایی ارائه شده صرفاً جهت اطلاع وراث است و هرگونه اقدام بعدی جهت أخذ گواهی پرداخت مالیات بر ارث به استناد بخشنامه شماره 109/96/200 مصوب 29/07/1396 سازمان امور مالیاتی کشور صرفاً از طریق سامانه 186 انجام می‌پذیرد.

4- مراجعه به اداره امور مالیاتی آخرین محل سکونت متوفی و أخذ گواهی پرداخت مالیات بر ارث یا مراجعه به شرکت های ناشر پذیرفته شده در بورس/فرابورس جهت تشکیل پرونده (در اینصورت تنها انتقال اوراق بهادار همان شرکت ناشر بررسی می‌گردد)

احد از ورثه که سجامی باشد به شرکت ناشر مراجعه می‌نماید.


 

مدارک لازم جهت تشکیل پرونده انتقال اوراق بهادار متوفی به وراث

  • مدارک هویتی (شناسنامه یا کارت ملی) متوفی

  • مدارک هویتی (شناسنامه و کارت ملی) کلیه وراث

  • گواهی واریز مالیات بر ارث مندرج به نام و تعداد سهام(مطابق ماده 17 ق.م.م)

  • گواهی فوت

  • گواهی حصر وراثت مندرج به مهرمرجع قضائی

  • تکمیل فرم نقل و انتقال قهری شرکتی در سربرگ شرکت ناشر، ممهور به مهر شرکت و ممضی به امضاء صاحبان امضاء مجاز

5-مراجعه به دفتر پیشخوان دولت جهت تشکیل پرونده (در اینصورت انتقال کلیه اوراق بهادار موجود در وضعیت دارایی متوفی بررسی می‌گردد) یا شرکت سپرده گذاری مرکزی ضمن انجام کلیه احراز‌ها، تطبیق‌ها، استعلام‌ها و تحلیل‌های حقوقی در صورت کامل بودن مدارک، اوراق بهادار آزاد متوفی را به نسبت قدرالسهم ‌های قانونی هریک از وراث منتقل و در صورت کسری مدارک اطلاع رسانی می‌نماید

حد از ورثه که سجامی باشد به دفاتر پیشخوان منتخب سمات مطابق لیست موجود در تارنمای شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ( لیست دفاتر پیشخوان ) مراجعه می‌نماید.

مدارک لازم جهت تشکیل پرونده انتقال اوراق بهادار متوفی به وراث:

 

  • اصل یا برابر با اصل مدارک هویتی (شناسنامه یا کارت ملی) متوفی

  • اصل یا برابر با اصل مدارک هویتی (شناسنامه و کارت ملی) کلیه وراث

  • اصل یا برابر با اصل گواهی واریز مالیات بر ارث مندرج به نام و تعداد سهام(مطابق ماده 17 ق.م.م)

  • تصویرگواهی فوت

  • اصل یا برابر با اصل گواهی حصر وراثت مندرج به مهرمرجع قضائی مربوطه

ذینفعان این فرآیند می‌توانند آخرین وضعیت پرونده انتقال اوراق بهادار متوفی را از طریق مرکز تماس 1569 پیگیری نمایند.

 


 


تقسیم و واریز مبالغ وجوه ناشی از اوراق بهادار دارای درآمد ثابت متوفیان بین وراث قانونی ایشان

 

با توجه به استقبال سهامداران از اوراق بهادار دارای درآمد ثابت و فوت برخی از دارندگان، بسیاری از مبالغ ناشی از سررسید نزد شرکت سپرده گذاری باقی می‌ماند، فلذا در صورت احراز این موضوع که متوفی دارای مبالغی نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی بوده است با ساز و کار در نظر گرفته شده در این خصوص، احدی از وراث می‌تواند با تکمیل این فرم و اعلام شماره شبا سایر وراث و ارسال مدارک مورد نیاز، درخواست لازم تقسیم و واریز وجوه مذکور بین وراث به نسبت قدرالسهم های قانونی را ارائه نماید.


نکات:

  • گواهی پرداخت مالیات بر ارث الزاماً باید مندرج به وجوه نزد سپرده گذاری مرکزی باشد

  • تقسیم وجوه نزد سپرده گذاری عیناً مطابق قدرالسهم های تعیینی در گواهی حصرواثت صورت می‌پذیرد

  • ضروری است شماره شبا های اعلامی متعلق به هریک از وراث، جداگانه ارائه گردد

 


سوالات پر تکرار 


تکلیف سهام فرد متوفی در شرکت‌های که سود سهام به آن تعلق گرفته چیست؟

تا زمانی که سهام را نگهداری کنید تمام حقوق آن به نام فرد متوفی و برای ورثه‌ی وی محفوظ خواهد بود.

آیا همسر متوفی از سهام وی ارث می‌برد؟

بله، سهم نیز درست مثل سایر دارایی‌ها در بین ورثه تقسیم می‌شود.
 

صندوق نگین رفاه (درآمد ثابت)

شروع سرمایه گذاری