اخبار روز 1401/04/20
شکست دو حمایت در بورس تهران
دنیایاقتصاد : پس از تلاش چندباره برای حفظ ابرکانال ۵/ ۱میلیون واحدی، روز شنبه بالاخره این سطح واگذار شد و همزمان ارزش معاملات خرد سهام در بورس تهران به کمتر از ۲هزار میلیارد تومان نزول کرد تا دو حمایت مهم بورسیها شکسته شود. در این میان پافشاری حقیقیها برای خروج از گردونه معاملات سهام فضای ناامیدکنندهای را در تالار شیشهای حاکم کرده است.
دولت با واگذاری اختیار کالاها مخالفت کرد/ تصمیمات رو به عقب وزارت صنعت
بورس پرس: به دنبال عرضه سال گذشته خودرو در بورس و بعد از تجربه عرضه سیمان میتوان از ظرفیت بالای بورس کالا برای رونق و بهبود اقتصاد بهره بیشتری برد. بورس کالا تشکیل شد تا انواع رانت ها و عملیات غیرشفاف در اقتصاد حذف شود، قیمت گذاری دستوری از بین برود و داد و ستدها بر اساس عرضه و تقاضا انجام شود. رویکرد سال های گذشته نیز بر مبنای همین موارد بود. وقتی معاملات وانت کارا در بورس کالا انجام شد، وزارت صنعت اعلام کرد این اقدام غیرقانونی است و بورس کالا تهدید به معرفی به دستگاههای مختلف نظارتی شد. در حالیکه بورس کالا از وزارت صنعت طی نامهای خواست که مستندات قانونی را مبنی بر غیرقانونی بودن عرضه خودرو در بورس اعلام کند و این اتفاق نیفتاد.
شتاب گیری غنیسازی فردو
دنياي اقتصاد : آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود از آغاز افزایش میزان غنیسازی اورانیوم از ۵درصد به ۲۰درصد با سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۶ در فردو خبر داد که بیانگر تسریع روند غنیسازی است. همزمان بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت «دو هفته قبل آژانس را در این خصوص مطلع کرده بودیم.» نخستین باری که ایران در سایت فردو تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد انجام داد، دیماه سال۹۹ بود که بعد از خروج ترامپ از برجام و در راستای قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» انجام شد.
دولت به سازمان غذا و دارو دستور داد قیمت دارو افزایش نیابد
دنیایاقتصاد : معاون برنامهریزی اداره کل دارو سازمان غذا و دارو گفت: سازمان غذا و دارو حسب وظیفه قانونی، کمیسیون قانونی قیمت را در سالجاری تشکیل داد، اما آرای تصویبشده آن را برای اجرا ابلاغ نکرد چون اگر این آرا ابلاغ میشدند، افزایش قیمت دارو به مردم و بیمهها تحمیل میشد. وی افزود: قرار شد این افزایش قیمت در طرح اصلاح سیاست ارزی و هدفمند کردن یارانه دارو دیده شود تا حداکثر حمایت از مردم انجام و منجر به افزایش پرداخت از جیب مردم نشود. بنابراین دولت به سازمان غذا و دارو تاکید کرد که ابلاغ آرا را متوقف کند تا زیرساختهای اجرای این طرح آماده شود.
نسخه نجات داروسازان
دنیای اقتصاد: به عقیده تولیدکنندگان این حوزه، مشکلات خرید، تامین و تدارک مواد اولیه، کافی نبودن ارز یا تخصیص دولتی، مشکلات موجود در حوزه نقل و انتقال مالی و حمل و ارسال کالا از مهمترین چالشهایی است که تولیدکنندههای دارو در حال حاضر با آنها روبهرو هستند با وجود تمامی مشکلات ذکر شده مالیات ۹درصدی ارزش افزوده نیز مشکلساز شده است. سابق بر این اگر ۹درصد ارزش افزوده بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی محاسبه میشد، اکنون بر مبنای ارز ۲۶هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه میشود که بهای تمام شده دارو را تحتتاثیر قرار میدهد. در این بین در حالی که هزینههای تولید دارو آزاد است، قیمت دارو به صورت دستوری تعیین میشود و افزایش نرخ حاملهای انرژی و حملونقل هم مزید بر علت است. در همین راستا داروسازان در جلسهای که با حضور مسوولان سندیکا و مدیران عامل شرکتهای داروسازی برگزار شد، درخصوص تبعات مخالفت دولت برای منطقیسازی قیمتها هشدار دادند و برای چندمین بار درخواست اصلاح قیمتها را مطرح کردند.
سمند و تیبا با عیوب پرتکرار شماره گذاری می شوند
شهر خبر: سخنگوی وزارت صمت گفت: دو خودروساز داخلی رایزنی خود را برای شمارهگذاری خودروهای تیبا و سمند که سازمان ملی استاندارد به علت عیوب پرتکرار جلوی شمارهگذاری آنها را گرفته است، آغاز کردند.
به زودی تفاهمهای پولی -بانکی ایران و روسیه اجرا میشود
دنیای اقتصاد: دکتر علی صالحآبادی با تشریح نتایج سفر به روسیه گفت: در این سفر گفتوگوهای بسیار خوب و ارزندهای با مقامات عالی و اقتصادی روسیه داشتیم و با توجه به تاکیدات روسای جمهور دو کشور به توسعه روابط پایدار اقتصادی بین ایران و روسیه مقرر شد در زمینههای مالی و بانکی زمینههای لازم را برای توسعه پایدار روابط ایجاد کنیم.
واکنش ایران به طرح جدید آمریکا در منطقه
ایسنا: سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به طرح موضوع تکمیل سامانههای پدافند هوایی در منطقه از سوی هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید و اظهارات تخاصمآمیز وی علیه کشورمان گفت: «طرح این موضوع، تحریکآمیز بوده و ایران به این اظهارات از منظر تهدید علیه امنیت ملی و منطقهای نگاه میکند.
صندوق بین المللی پول اقتصاد جهانی را تیره و رکود پیش بینی کرد
بورس پرس : چشم انداز اقتصاد جهانی از ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت) به طور قابل توجهی تیره و تار شده و با توجه به خطرات زیادی که اقتصاد را تهدید میکند، میتوان احتمال رکود جهانی در سال آینده میلادی را پذیرفت. بر اساس این گزارش، ۲۰۲۲ سال سختی خواهد بود اما شاید حتی سال ۲۰۲۳ سخت تر از آن باشد. گسترش جهانی تورم، افزایش چشمگیر نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی، کاهش رشد اقتصادی چین و تحریمهای بیسابقه علیه روسیه از جمله عوامل موثر بر اقتصاد جهانی است.
تورم ترکیه در رتبه اول موسسه فیچ
تسنيم : موسسه بزرگ رتبهبندی اعتباری فیچ پیشبینی میکند تورم سالانه در ترکیه در سال جاری میلادی به ۴/ ۷۱ درصد برسد، یعنی بالاتر از تمام کشورهایی که در این رتبهبندی قرار دارند. این موسسه با اشاره به سیاستهای دولت ترکیه که باعث تورم بالا و کاهش جریان سرمایه در این کشور شده، رتبه ترکیه را از +B تا B پایین آورد.
نفت قزاقستان؛ سلاح جدید پوتین در بازار
دنیای اقتصاد : در روزهای گذشته دادگاهی در روسیه دستور توقف صادرات نفت خام قزاقستان از طریق یک بندر در دریای سیاه را صادر کرد. این اتفاق در شرایطی رخ داده که قزاقستان پنجمین تامینکننده بزرگ نفت اتحادیه اروپاست و این امر به طور موثر واردات نفت اروپا را کاهش میدهد.